Apakah sumbangan sumsum tulang?

Sel darah manusia - dan mana-mana organisma berdarah panas - sentiasa dikemas kini. Mensintesis sumsum tulang mereka - mengeluarkan semula struktur kompleks sistem, bertempat di tulang rusuk dan tulang pelvik - salah satu daripada organ-organ utama sistem hematopoietik dan immunopoiesis. Ia adalah berbaloi untuk kehilangan fungsinya, status imun secara dramatik dikurangkan - ia adalah penuh dengan kesan-kesan maut.

Apakah sumbangan sumsum tulang?

Rangsangan sistem hematopoietik boleh menghalang proses pemusnahan badan, apabila jenis rawatan lain tidak lagi membantu.

Penyumbang sumsum tulang memberikan harapan kepada pesakit yang tidak dapat diubati penyakit - limfoma, leukemia dan lain-lain jenis penyakit onkologi yang merosakkan. Untuk berkongsi sel-sel darahnya, penderma perlu menjalani prosedur perubatan.

Apakah akibat dari sumbangan sumsum tulang, apakah berbahaya untuk mengambil langkah mulia ini?

Sum-sum tulang penyumbang

Menjadi penderma tidak semudah itu. Pertama, darah diberikan untuk analisis genetik - sehingga 20 ml, dan jika tidak ada penyakit keturunan dan organik, penderma masa depan dimasukkan ke dalam pangkalan data.

Apabila dia akan melepasi sumsum tulang, penderma memilih dirinya.

  1. Hospitalisasi diperlukan untuk 1 hari. Operasi dilakukan di bawah anestesia am. Pelvis menusuk jarum khas, dan semasa penderma adalah di bawah bius umum, perlu dipindahkan ke 4-5% daripada jumlah bilangan sel stem hematopoietic - mereka berada dalam keadaan cecair. Prosedur ini mengambil masa kira-kira 2 jam;
  2. Rawatan hospital diperlukan kira-kira seminggu. Dalam tempoh 5 hari, penderma diberi ubat khas yang merangsang kemasukan sel sum-sum tulang aktif ke dalam aliran darah. Kemudian penderma disambungkan ke peranti selama 5-6 jam. Darah dikeluarkan melalui sistem dan sel-sel sumsum tulang dipisahkan.

Penderma sel stem hematopoietik boleh menjadi hanya orang yang sihat secara organik berusia 18 hingga 55 tahun.

Kontraindikasi langsung ke derma sumsum tulang adalah penyakit dan syarat berikut:

  • AIDS dalam sejarah dan jangkitan HIV;
  • batuk kering;
  • malaria;
  • penyakit autoimun;
  • proses onkologi;
  • hepatitis;
  • kehamilan;
  • laktasi.

Anda tidak boleh memaksa bahan untuk lulus sakit dan mengalami gangguan organik sistem saraf pusat mental. Contraindications untuk tidak benar-benar prosedur yang selamat - toleransi buruk anestesia. Ia tidak diingini untuk menjalankan pensampelan sel stem hematopoietik pada orang yang mempunyai sejarah asma bronkial, penyakit sistem kardiovaskular, kecenderungan untuk alahan polyvalent, gangguan pencernaan dan sistem kencing.

Adakah terdapat bahaya kepada orang yang menderma sumsum tulang?

Apakah sumbangan sumsum tulang?

Apabila melakukan prosedur pertama, satu-satunya kesan sampingan yang tidak dijangka adalah reaksi terhadap anestesia. Selepas operasi, kehilangan sumsum tulang dirasai dalam kebanyakan kes hanya dalam kawalan makmal ke atas keadaan. Sekiranya anda menjalani ujian darah umum, paras hemoglobin akan lebih rendah daripada biasa.

Juga dikendalikan dapat merasakan kelemahan dan pening, sedikit kesakitan pada tulang pelvis, meningkat dengan pergerakan.

Keadaan ini menstabilkan dirinya sendiri selama 2 minggu tanpa input perubatan tambahan. Kesakitan dikeluarkan oleh anestetik biasa, pengesan immunocator dapat mempercepat proses pemulihan. Dalam sesetengah kes, terapi vitamin disyorkan - untuk mengambil kompleks tablet yang cukup mengandungi sekumpulan vitamin B.

Komplikasi yang menyakitkan dalam kaedah kedua mengambil sel stem hematopoietik ujian penderma sebelum dan selepas prosedur. Pertama, terdapat rasa sakit dan kesakitan di sendi, pergerakan yang menyakitkan - sensasi ini disebabkan oleh pelepasan aktif sel ke dalam aliran darah. Jangan mengambil ubat penghilang rasa sakit selama tempoh ini tidak boleh, supaya tidak mengubah fungsi bahan otak. Selepas prosedur, seseorang dapat mengalami kelemahan akibat kehilangan massa platelet. Pemulihan berlaku dalam masa 10-14 hari.

Selepas sumbangan sum-sum tulang, penderma tidak menghadapi komplikasi segera, tetapi prosedur ini boleh berbahaya bagi penerima.

Sebelum pemindahan, penerima menjalani prosedur yang rumit dan sukar, termasuk penyinaran dan kemoterapi - dia mesti memusnahkan "sel-sel asli, jika tidak "Orang luar" akan ditolak.

Pada masa ini, penerima mempunyai imuniti sifar?

Dan dia perlu dalam keadaan steril yang ideal, kerana mana-mana bakteria asing pada peringkat ini dapat menyebabkan penyakit berjangkit, yang mana tubuh tidak dapat bertarung.

Juga pada peringkat ini, penerima memerlukan pemindahan darah yang kerap, kerana risiko pendarahan dalaman dan luaran adalah maksimum.

Kakitangan hospital menghadapi tugas yang sukar - untuk memberikan keadaan yang agak sihat kepada penerima masa depan.

Carian untuk bahan simpanan

Apakah sumbangan sumsum tulang?

Bagaimana untuk mencari penderma untuk pesakit?

Di samping itu, operasi jenis yang sama seperti pemindahan darah tidak terlalu rumit. Adalah cukup untuk mencari seseorang yang selnya serasi dengan sel pesakit, itu sahaja.

Seperti yang telah diterangkan, semasa prosedur, penerima adalah mempunyai risiko yang tinggi, di samping itu, jika sel-sel sloughed boleh mengikuti kematian - perlindungan mereka sendiri dari alam sekitar tidak lagi wujud.


Untuk mengelakkan penolakan, periksa dahulu keserasian saudara dekat - saudara dan saudari, ibu bapa, sepupu dengan darah, datuk dan nenek. Keserasian maksima - untuk ibu bapa - sebanyak 50%. Dalam keserasian saudara lain bahkan lebih rendah - contohnya, untuk adik-beradik, walaupun untuk kembar, hanya 25%.

Terdapat juga kejadian. Pada tahun 2011, satu pemindahan diperlukan kepada salah seorang anggota keluarga, di mana terdapat 9 orang anak. Keserasian genetik tidak ada adik-beradik, dan terpaksa beralih kepada pangkuan penderma.

Daftar di Rusia dan Ukraine adalah miskin - amalan tidak popular di kalangan penduduk - ada yang tidak tahu tentang itu "Bank". Pangkalan data terbesar di Jerman, Amerika Syarikat, Israel dan Norway. Itulah sebabnya bagi penduduk bekas operasi CIS itu sangat mahal. Untuk melakukannya, seseorang perlu beralih kepada pakar-pakar negara yang lebih maju dari sudut pandangan perubatan. Kerana ini, ramai orang tetap tanpa pertolongan.

Beberapa bentuk sumbangan

Ia juga boleh berlaku bahawa seseorang telah menderma darah, memasuki daftar nasional, dan kemudian takut prosedur dan mahu menolak.

Katakanlah "Tidak" anda boleh di mana-mana peringkat - sementara ada pemeriksaan semula untuk keserasian, semasa pensampelan bahan anda sendiri, bahkan sebelum operasi itu sendiri.

Ingatlah - yang enggan memberikan bahannya di pentas ketika pesakit sudah menyelesaikan prosedur persiapan, praktis membunuh penerima. Kemoterapi dan radiasi telah dilakukan, sistem hemopoietik dan sistem imun telah musnah. Pesakit tidak boleh menunggu peluang seterusnya.

Oleh itu, dengan menyetujui pemindahan, adalah penting untuk mengetahui semua akibat terlebih dahulu. Di samping itu, anda perlu tahu - sumbangan sukarela ini tidak dibayar.

Latihan penderma

Biasanya, bukan sahaja 20 g darah diberikan untuk peperiksaan genetik, tetapi sekitar 500 ml darah ke bank - ini mesti dilakukan sebelum operasi.

Apakah sumbangan sumsum tulang?

Oleh itu, penyediaan untuk pemindahan tidak berbeza dari yang disalurkan untuk menderma darah.

Selama 2 hari sebelum prosedur, minuman beralkohol, lemak dan pedas tidak termasuk dalam diet.

Untuk sehari anda perlu mengecualikan daripada produk menu anda yang boleh mencetuskan kemunculan alahan: telur, susu, produk susu masam, hidangan dengan warna buatan.

Di waktu pagi anda pastinya sarapan. Menu terbaik adalah soba atau oat, direbus di atas air, teh manis panas, biskut atau pengeringan. Adalah diselesaikan: pasta, sayur-sayuran dan buah-buahan - bukan sahaja tomato dalam bentuk, anggur dan pisang.

Pekerja perubatan semestinya memerlukan pasport - ia harus diambil dengan mereka. Adalah perlu untuk menentukan identifikasi dengan tepat, kerana ini bergantung pada kehidupan seseorang.

Hanya 27% daripada semua yang didaftarkan dalam pangkalan data adalah permintaan.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

55 − = 47

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: